„Без опозива: Последње речи знаменитих личности“

„Таковске новине” и „Лагуна” дароваће, у четвртак, две књиге „Без опозива: Последње речи знаменитих личности“, за двоје најбржих читалаца који буду послали фотографију штампаног примерка наших новина (од 21. септембра) са фискалним рачуном на мејл redakcija@takovske.rs

„Без опозива“ Владете Јанковића и Дејана Михаиловића обухватан је и разноврстан хронолошки приказ опроштајних речи знаменитих личности.
Према речима Дејана Михаиловића, „књига која је пред читаоцима срећан је спој биографског огледа и једног детаља из живота знаменитих личности од библијских времена до данас: последњих речи које су изговорили. И избор теме и избор личности о којима ћемо писати, заједничким и до краја сагласним договором, био је избор по сродности. То је била прилика да, по узору на неколико најновијих књига које је професор Владета Јанковић објавио у ’Лагуни’, изнесемо интригантне и мање познате појединости о тим знаменитим појединцима, све оно што се данас подразумева под појмом тривиа, иначе нетачно изједначеним са тривијалностима“.
Владета Јанковић каже да их је у подухват писања „Без опозива“, „привукла помисао да, крај толиких лако оповргнутих изјава, изневерених јавних опредељења и релативизације заклињања које смо чули и које слушамо, постоје и оне речи од којих одустајања нема – а то су оне опроштајне, изречене на самрти. Свесни да збирки са последњим речима славних личности има много, и на разним језицима, Дејан Михаиловић и ја смо се потрудили да наш избор одудара тиме што ће, осим покушаја да се опроштајне изјаве осветле унутар контекста у којем су изречене, нагласак бити на мање познатим околностима из живота и дела оних који су их изрекли“.
Опредељујући се за избор какав је пред читаоцима, аутори су настојали да последње речи значајних личности протумаче у кључу друштвеног и културног миљеа епохе, као и карактерних особина и историјске улоге сваке одабране личности.
Последње изјаве понекад су засноване на идеји да се на самрти изговара оно што се у животу није хтело или смело рећи, али их углавном обележава тежња да се значења опроштајних исказа повежу са животним учинком тих великана, као нека врста сажете поруке потомству.
Писци, филозофи, владари, војсковође, уметници, научници, од антике до XX века, осветљени су у контексту у којем су изговорили опроштајне речи, а аутори су тежили да читаоца обрадују и мање познатим биографским аспектима, са понекад апартним појединостима.
„Без опозива: Последње речи знаменитих личности“ можете набавити од петка 1. септембра у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs, као и на сајту laguna.rs.

Поштовани читаоци, за наставак текста можете се претплатити и тако помоћи нашем даљем раду!

Претплати се