УСПРС Г. Милановац: Пошаљите децу у школу, обезбеђење је на месту

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић убеђује нас све да школе спремно дочекују своје ученике у новој школској години и да ће сву децу током школовања обезбеђивати полицајци, а да је од овог тренутка посебна пажња усмерена ка неговању људских вредности.
Претходна наставна година управо је прекинута са циљем да се анализирају и уоче проблеми који су нас увели у овај хаос и да се изнађу здраворазумска решења. Указивано је да је просвета само последица несрећне заједнице запале у насиље и неморал у којој је систем вредности поремећен. Наглашена је и потреба да се фронтално ради са свим институцијама и да се решење изнађе за добробит најмлађих јер су они будућност наше државе.
Још од оне измакнуте столице траје повика влади и министарству да нас позове да заједно изналазимо лек за ово болесно друштво. Циљ који је негован вековима у сваком храму науке био је добар, образован и моралан човек. Покушали смо да га предочимо свима! Није вредело!
А онда је несрећа ударила по свима нама! На најгори могући начин. Схватили смо сви да су и деца део сваког друштва и да упијају поруке окружења! Наметнули смо деци потребу за безусловним успехом који се мери материјалним, кроз моћ и неморал, а то утиче на нестабилност и несигуран однос према себи. Међутим, нико нас не зове да заједно тражимо излаз из кризе. Формирају се тимови, налажу мере, мењају закони, а све формално и неубедљиво.
Фотографија из личне архиве
О свему овоме, као и сви други, сазнајемо из медија.
Министарство функционише на дописима.
Не познаје се без наставника практично функционисање наставног процеса. Не разуме се однос, комуникација ни рад на часу из министарске фотеље. Мора се схватити наставна пракса и психологија ученика и наставника у друштву које нуди супротне вредности од школе.
Предузете мере се своде на:
Почетак године уз смернице из министарства које се примењују на сличан начин годинама уназад,
Промену законских регулатива непрецизно, нејасно и нефункционално,
Живот ученика у друштву које свакодневно звецка оружјем заштитити једним полицајцем по школи,
Психолог и педагог могу да реше све,
Школа и ријалити истог датума заокружују нови пут,
Док цело друштво маше оружјем, новцем, насиљем, криминалом и голотињом, наставник ће годишњим планом да предвиди подршку ученицима и да организује тимове којима ће да спроведе акциони план којим ће да промени ставове учесника у наставном процесу,
Читав систем образовања обесмислити и понизити држањем значајног дела запослених на нивоу плата значајно испод државног минималца којима инфузијом мораш додавати месечно по закону помоћ, а остале плаћати испод републичког просека, у инат.
Изгледа да нам булији измичу столицу, а министарство измиче тло под ногама.
‘Ајмо сви у школицу,
Образовање је бесплатно,
Купите уџбенике, Београђани не морају,
Наоружано окружење,
Недостатак емпатије,
Школа и ријалити у истом руху!
Председништво синдиката,
УСПРС Синдиката образовања Горњег Милановца
*Ставови политичких и друштвених групација на страници „Политика“ не изражавају мишљење или став НИП „Таковских новина“, већ искључиво политичких субјеката чија саопштења објављујемо

Поштовани читаоци, за наставак текста можете се претплатити и тако помоћи нашем даљем раду!

Претплати се