ЈКП није приватна фирма

Пре неколико дана имали смо прилику да прочитамо вест у којој је наведена следећа изјава Директор-а ЈКП-а: „Донео сам одлуку, а синдикати су се с тим усагласили, да од неопорезивог износа издвојимо новац за сваког запосленог који добије принову. Ради се о износу од 115 хиљада и 631 динар. Свако из ЈКП ко постане мама или тата, имаће право на ту суму”.
Ова је одлука за сваку похвалу и ја као лекар је у потпуности подржавам. Времена су таква да је породици, родитељима и деци, неопходна и добродошла свака врста помоћи.
Има, међутим, нешто што ме, као одборника у општинској Скупштини, збуњује. Питам се, наиме, да ли ће и будући родитељи запослени у другим јавним предузећима добити исту овакву помоћ. Конкретно, мислим на оне који раде у ЈП за изградњу, у Културном центру, Музеју, Библиотеци и свим оним предузећима чији је оснивач Општина, односно чије директоре поставља Општина. Сматрам да би запослени у свим овим предузећима требало да буду равноправни у овако важним и осетљивим стварима.
ЈКП ипак није приватна фирма и када се доносе овакве одлуке мислим да би требало да постоје консултације са општинским руководством, као и са директорима осталих јавних предузећа и установа. Ми, одборници, надзиремо рад свих ових предузећа и по потреби многима од њих изгласавамо пружање помоћи из буџета, када је то потребно. То је ствар друштвених потреба, али и међусобне солидарности која је својствена нашим људима.
Шта ће бити са будућим родитељима запосленим у ПУ „Сунце” и у милановачким школама? Ко ће њима дати овакву помоћ? О овоме би требало да размисли општинско руководство и да нађе начин и средства да сви запослени у предузећима под његовим надзором буду равно правни. Напомињем да се овде ради о веома важној животној ситуацији, и да је солидарност нешто што представља неопходност.
Фотографија из личне архиве
На крају, апелујем на све колеге и колегинице одборнике у општинској Скупштини, без обзира на политичко опредељење, да се на првој следећој седници сви заједно заложимо да будуће маме и тате и у осталим јавним предузећима добију исто право на помоћ. О деци се ради.
др Драгица Топаловић, одборник СО Г. Милановац (ПСОГМ – Милисав Мирковић)
*Ставови политичких и друштвених групација на страници „Политика“ не изражавају мишљење или став НИП „Таковских новина“, већ искључиво политичких субјеката чија саопштења објављујемо

Поштовани читаоци, за наставак текста можете се претплатити и тако помоћи нашем даљем раду!

Претплати се