Микетић: Спрема се брзопотезна летња пљачка Србије епских размера

Саопштење за јавност коалиције Заједно – Морамо, у коме се наводе речи посланика из Горњег Милановца Ђорђа Микетића, преносимо у целости:

„Док су људи на одморима, а напољу пржи 40 степени, у скупштинску процедуру, на усвајање, ушло је неколицина пљачкашких закона и зајмова.“ Народни посланик из странке Заједно Ђорђе Микетић сматра да је ово покушај власти да опљачка државу када је мања позорност грађана.
„На списку је Закон о планирању и изградњи који ће тајкунима поклонити најексклузивније земљиште. Планира се увођење конверзије права на земљиште али бесплатно – без надокнаде – чиме ће Србија и сви њени грађани бити закинути за милијарде евра прилива у буџет. Овај паклени план пљачкања јавне имовине и грађана Србије усвојен је на влади 5. маја – првог дана тродневне жалости. О томе је Влада размишљала након масакара, а не како да лечимо наше друштво након немисливих трагедија које су нас задесиле”, изјавио је народни посланик из странке Заједно Ђорђе Микетић.
Он додаје и да се поново уводи насилна експропријација – оно због чега смо недељама протестовали и блокирали путеве Србије, чиме ће се вршити конфискација приватног грађевинског земљишта, јер закон предлаже да ако „за потребе изградње линијске инфраструктуре објеката за који је утврђено да је од посебног значаја за Републику Србију накнада за експропријацију се одређује као за пољо привредно земљиште, односно шуму или шумско земљиште”.
„Ово отимање земиљишта од грађана има за циљ да се што јефтиније земљиште уступи тајним и тајкунским пројектима који ће бити проглашени за јавни интерес”, наводи Микетић.
Такође ту је и упитни закон који ће извршитељима дати могућност да утврђују власништво грађана над некретнином.
На дневном реду ће бити још и закони о енергетици, о железници, озакоњењу објеката, о олакшаном запошљавању странаца и добијања српског држављанства, закон о стамбеној градњи за „безбедњаке”, као и потврде за десетине зајмова од страних банака и фондова, а сваки од њих у вредности од неколико стотина милиона евра.
Такође на чекању је и катастрофални закон о управљању јавним предузећима који наше националне паркове и јавна предузећа од стратешког интереса – води ка приватизацији.
„На делу је брзопотезна летња пљачка Србије – епских размера, јер рачунају са тим да ће им у летњим месецима све проћи глатко као врућ нож кроз путер”, рекао је Микетић.
Заједно ће позвати све грађане погођене овим законима, али и оне друге, све активисте, професионална и стручна удружења да се удружимо у борби против овог удруженог криминалног деловања владе Србије и њихових тајкуна.“
Коалиција Заједно – Морамо
*Ставови политичких и друштвених групација на страници „Политика“ не изражавају мишљење или став НИП „Таковских новина“, већ искључиво политичких субјеката чија саопштења објављујемо

Поштовани читаоци, за наставак текста можете се претплатити и тако помоћи нашем даљем раду!

Претплати се