О брисању разлике између београдске деце и деце по Србији

– Када се говори о равноправности и будућности деце, о њиховом здрављу и образовању, онда ту нема политике. То је ствар здраве памети и елементарног морала. Ако и за то морамо да се боримо, да пишемо захтеве и петиције, онда је то сигуран знак да смо као заједница у великом проблему – стоји у саопштењу за јавност ОО Двери чији наставак преносимо у целости:

„Пошто ће, према одлукама Скупштине града Београда и изјавама градоначелника Александра Шапића, од 1. септембра ове године у Београду сва деца добити:
  1. бесплатне уџбенике,
  2. бесплатне вртиће,
  3. бесплатне курсве енглеског језика у вртићима и
  4. пречишћиваче ваздуха у свим просторијама у којима бораве београдска деца од вртића до средње школе, то смо испред Општинске организације Двери Горњи Милановац у петак 7. 7. 2023. године поднели захтев председнику Скупшите општине у облику препоруке да се хитно уради ребаланс општинског буџета и пронађу средства за бесплатне уџбенике, бесплатне вртиће и бесплатну ужину за сву децу на територији општине Горњи Милановац.
Ово смо урадили на сопствену иницијативу, али и у оквиру кампање Покрета Двери на нивоу целе Републике, са циљем да сва деца у Србији имају исте услове одрастања и образовања. То је нешто што је гарантовано Уставом и што смо као друштво дужни да обезбедимо свом подмлатку.
Фотографија: ОО ДВЕРИ
Напомињемо да се овде не ради о страначкој политици, него о брисању разлике између београдске деце и деце у осталим деловима Србије. Та разлика једноставно не сме да постоји и морамо да учинимо све што је у нашој моћи да је избришемо. Уосталом, све поменуте бенефиције у Београду ће добити деца припадника свих странака. Убеђени смо да средства постоје и да се могу наћи. Подсећамо грађане да је недавно рађен први ребаланс општинског буџета и да је извршена прерасподела средстава у износу од 230.782.606,00 динара неутрошених средстава из претходне године. Укупна неутрошена средства су износила чак 422.564.606,00 динара, али је још раније, Одлуком о буџету, распоређен износ од 191.180.000,00 динара. Како то да се општинско руководство ни једном није сетило да и нашој деци обезбеди оно што ће добити деца у Београду? Е, али су се сетили да Параолимпијски Хрватски комитет помогну са 182.073,00 динара! Мало необично, зар не!
Очекујемо да грађани, а посебно родитељи чија деца похађају вртиће и школе, дају пуну подршку овој нашој иницијативи. То очекујемо, наравно, и од васпитача и наставника који раде са децом и који им желе све најбоље. Надамо се да ће општинско руководство смоћи снаге да се избори са својом сујетом (будући да предлог долази од Двери) и учини све што је у његовој моћи да милановачка деца буду што равноправнија са београдском. Наглашавамо још једном да нам није циљ прикупљање „јефтиних политичких поена”, како припадници владајуће странке често воле да нам пребацују, већ да се за децу учини нешто што им је у овом тренутку најпотребније. Први септембар се муњевито приближава, а ми нисмо криви што се општинско руководство није само сетило да уради оно што раде управо њихове страначке колеге у Београду.
Медијски тим ОО Двери
*Ставови политичких и друштвених групација на страници „Политика“ не изражавају мишљење или став НИП „Таковских новина“, већ искључиво политичких субјеката чија саопштења објављујемо

Поштовани читаоци, за наставак текста можете се претплатити и тако помоћи нашем даљем раду!

Претплати се