Коме треба аутокамп у Луњевици?

– Ауто-камп се прави тамо где не постоји одговарајућа саобраћајна инфраструктура и где је још потребно изградити и мост – стоји у саопштењу одборнице ГГ „Победи и спаси општину Горњи Милановац“ Драгице Топаловић

            Будући да практично нема јавности рада локалног парламента, мислим на телевизијске или онлине преносе, за шта постоје техничке могућности, али и на прилично штура извештавања локалних медија, осећам потребу да градјане наше општине упознам са неким од одлука које се доносе. Наиме, на последњој седници општинске Скупштине донета је “Одлука о приступању изради Плана детаљне регулације “Туристички ауто камп Луњевица” у Луњевици”. Наравно без икакве дискусије одборника, ако искључим себе.
            Није ми јасно зашто се приступа пројектовању нечега за шта не знамо да ли ће бити исплативо или не. У материјалу који смо добили за седницу није наведен никакав претходни елаборат у коме је извршена анализа оправданости једне овакве инвестиције, која сигурно неће бити мала. А, да неће бити мала потврдјују и следеће две реченице из материјала:
            „Подручје које је потребно обрадити планском документацијом налази се у КО Луњевица и обухвата КП.бр. 546/2. Да би се обезбедио приступ предметном простору потребна је изградња моста и адекватно саобраћајно решење.”
            Дакле, ауто камп се прави тамо где не постоји одговарајућа саобраћајна инфраструктура и где је још потребно изградити и мост. То ће сигурно прилично да кошта!
            Основно питање, медјутим, је шта ће уопште ауто камп у Луњевици? Због чега би неко дошао да кампује у Луњевици? Каквих то садржаја има тамо? Колико знам туристи у ауто камповима остају по више дана. Шта ће радити и чиме ће се бавити више дана у Луњевици и у Милановцу?
Фотографија из личне архиве
       Зар није боље направити ауто-кампове на Руднику, у Прањанима или у Такову (на Савинцу)? Убедјена сам да су то много боље и интересантније туристичке дестинације за кампере. Луњевица је сувише близу бањи Горња Трепча, која је неупоредиво значајнија и у чијој би сенци сигурно био ауто камп у Луњевици. Са друге стране, Рудник је већ добро позната туристичка дестинација са доста садржаја. Прањани су познати широм света, нуде много могућности и потребно је интензивније улагати у њих у погледу развоја туризма. А, што се Такова тиче, па готово сав саобраћај је пребачен са Ибарске магистрале на ауто-пут Милош Велики. Зато и има смисла да се поред овог историјског места направи ауто камп који би туристима који пролазе ауто-путем био успут.
            Због свега овога мислим да би требало одустати од спроводјења поменуте Одлуке. Прво би требало урадити студију о исплативости инвестиције, па тек онда приступити изради плана за регулацију. Такодје, претходно би требало питати и градјане шта мисле о томе. Ипак се троше њихове (наше) паре. Можда би било и неких других идеја.
 др Драгица Топаловић,
одборник СО Г. Милановац (ПСОГМ – Милисав Мирковић)
*Ставови политичких и друштвених групација на страници „Политика“ не изражавају мишљење или став НИП „Таковских новина“, већ искључиво политичких субјеката чија саопштења објављујемо

Поштовани читаоци, за наставак текста можете се претплатити и тако помоћи нашем даљем раду!

Претплати се