Подршка протесту Горњомилановчана

– Подржали смо и уче­ствујемо у београдским проте­стима, према томе без дилеме ћемо подржати и учествовати и у овом нашем локалном протесту против насиља. Пре свега зато што ни после 40 дана од траги­чних догађаја који су потресли целу Србију, ништа конкретно није учињено. Не ради се ту само о испуњењу захтева са ових протеста. Суштина проблема је што се тренутно актуелна вла­дајућа структура потпуно исто понаша када год се нешто слично деси. Сетимо се само пада хеликоптера, погибије невине жене на наплатној рампи, насиља на спортским догађајима, руше­ња на Савамали… Увек им је не­ко други крив, а најчешће пре­тходна власт, мада већи део њихове каолиције и саме странке чине људи из свих бивших власти. Упорно штите своје кадрове без обзира на положај и личну кри­вицу. Не прихватају моралну одго­ворност и немају ни мало пија­тета према жртвама и њи­ховим породицама.
Када се ради о овом нашем локалном протесту, желимо да укажемо на два, по нама веома важна момента. Пре свега, тиме што ће се и у осталим градовима организовати оваква окупљања никако се не сме смањити инте­нзитет протеста у Београду. Тежиште мора остати у престони­ци. Друго, када се и у нашем граду окупљамо против насиља, сматрамо да треба истаћи ко­нкретне, локалне проблеме и при­мере насиља. Да поменемо само неке.
Већ смо раније питали, а ево, поново ћемо. Да ли је ухапшена и процесуирана особа која је запалила службене аутомобиле ЈП за изградњу општине у центру града? Не улазимо у то да ли је директор наплатио штету преко осигуравајућег друштва. Овим актом та особа је угрозила јавни ред и мир и нарушила јавну и општу безбедност грађана. Ко је извршилац, а ко наредбодавац тог чина и који је мотив?
Шта је са насилником у покушају, екс послаником, који је иначе ту привилегију зарадио код шефа своје странке на сличан начин? То је најбољи пример наси­ља од стране чланова владајуће странке, а изгледа и потврда да ће бити ванредних парламентарних избора. Очеки­вати је да се и остале перјанице ове власти у претходном ску­пштинском сазиву такође акти­вирају, можда ће критеријум бити опет исти. Јасно је, ради се о Јанку Лангури, одборнику у Ску­пштини општине Горњи Милано­вац. Он се у хијерархији своје странке пробио оним испадом када је вређао Бошка Обрадо­вића 2020. године, у покушају да га спречи да залепи паролу „БОЈКОТ“ на улазу у заграду Општи­нске управе. А био је и учесник демонстрација на јесен исте године. Додуше, не зна се на чијој страни, али зна се по чијем налогу.
Да ли ће опет, као на оним протестима „Један од пет мили­она“, запослени у јавним пре­дузећима и установама бити позивани на одговорност ако они или чланови њихових породица буду учесници окупљања? Да се разумемо и то је насиље!
И на крају, да поновимо, Двери подржавају иницијативу неформалних група грађана и позив на окупљање на Тргу кнеза Михаила под слоганом: „Горњи Милановац против насиља“. Видимо се!
Медисјки тим ОО Двери
Ставови политичких и друштвених групација на страници „Политика“ не изражавају мишљење или став НИП „Таковских новина“, већ искључиво политичких субјеката чија саопштења објављујемо

Поштовани читаоци, за наставак текста можете се претплатити и тако помоћи нашем даљем раду!

Претплати се