Предлози за дугорочну аграрну политику

– Предлажемо да већи сеоски центри, као што су Прањани, Таково, Брђани, Враћевшница и други имају запосленог агронома на буџету општине, чији би савети били драгоцена помоћ пољопривредним произвођачима – наводи се у саопштењу пристиглом од локалног одбора Демократске странке које преносимо у целости:
„Свака развијена земља и развијена демократија која има пољопривредни потенцијал, пољопривреду ставља у врх развојних приоритета. Једино се код нас и у држави и у општини пољопривредник сусреће са свим могућим недаћама.
Застарела механизација, рекордно високе цене горива, садног материјала и ђубрива, смањене субвенције  су само неке од недаћа. У свему томе је немогућа мисија наћи економску исплативост и пословати у бар минималном плусу. А често то, на крају године, буде и минус.
Ресорни одбор за пољопривреду Демократске странке у Горњем Милановцу, вођен здравим разумом, предлаже општинској управи  да осмисли дугорочну аграрну политику, са субвенцијама за набавку потребне механизације и обезбеђење услова за успешно пословање регистрованих пољопривредних домаћинстава… Потребно је и обезбедити кредитирање набавке садног материјала, са грејс периодом до првог пласмана циљане културе.
У сточарству, на пример, смањити број уматичених оваца потребних за субвенцију са 30 на 10. Одредити гарантовану откупну цену стоке и обавезан откуп вуне.
Предлажемо да већи сеоски центри, као што су Прањани, Таково, Брђани, Враћевшница и други имају запосленог агронома на буџету општине, чији би савети били драгоцена помоћ пољопривредним произвођачима.
И за крај овог обраћања милановачким медијима и јавности уопште, а ништа мање важно је питање инфраструктуре – изградње нових и одржавања постојећих путева. Обзиром на велику и разуђену територију наше општине, сматрамо да је потребно израдити детаљну студију путне инфраструктуре и направити листу приоритета са чијом би се имплементацијом почело одмах, а не само од избора до избора.“
Ставови политичких и друштвених групација на страници „Политика“ не изражавају мишљење или став НИП „Таковских новина“, већ искључиво политичких субјеката чија саопштења објављујемо

Поштовани читаоци, за наставак текста можете се претплатити и тако помоћи нашем даљем раду!

Претплати се