У сусрет Васкрсу – и општина треба да васкрсне

Васкрс симболизује победу живота над смрћу, и то живота у коме царују, пре свега, мудрост, доброта и лепота. У свом раду трудимо се и трудићемо се да у складу са овим вредностима дамо свој максимални допринос развоју наше средине и њеном васкрснућу – кажу Дверјани и у свом саопштењу наводе шта је то за шта се залажу и шта је потребно за васкрснуће наше општине:
– На првом месту жеља нам је да повратимо вољу грађана да управљају својим животима. Како? Тако што ћемо им вратити могућност да тамо где живе, ту и о томе одлучују. Вратимо им месне заједнице, рејонске одборнике, непосредне изборе за Савете, зборове грађана, грађанске иницијативе и референдуме. Да сами одлучују шта ће са својим парама од пореза и других намета у буџету. Да извори и водовод остану њихови, да о томе која ће се улица или сокак асфалтирати не одлучују тајкуни и председник општине. Вратимо им домове и задруге. Да би се то урадило, мора се развластити „неприкосновени центар моћи“, како себе сматра и шта претендује да буде тренутно владајућа странка. Уједно, не сме се дозволити да то буду ни они који дођу после њих, а доћи ће.
Овако велика и разуђена општина својим мештанима би била ближа када би варошице Рудник, Прањани и Таково биле локална средишта за околна села и засеоке. Да ту имају вртиће, осмогодишње школе, амбуланте, испоставе јавних предузећа и установа, банке, поште, полицијску станицу, ватрогасну јединцу и месну канцеларију са редовним радним временом и ширим овлашћењима. Знамо сви да смо то већ имали. Имали смо и то да месне заједнице располажу са заједничким просторијама и домовима, водоводним постројењима. Зашто то не би било опет?
Истом логиком и становници града треба да имају своје месне заједнице, најмање четири, да и они сами одлучују о свом животном окружењу, канализацији, води и улицама, паркинзима, парковима и дечијим игралиштима.
Уместо политичких комесара, или како их сада зову – вршиоци дужности, вратимо директоре и управнике, изабране на јавним конкурсима на основу стручности и способности. Укинимо савремено ропство, односно упошљавање на одређено време партијских војника и сакупљача сигурних гласова. И дајмо им праве плате, а не сићу мало већу од месечног џепарца који комесари дају својој деци. Мислимо да је сувишно запитати се да ли ће нам тада град бити чистији, смеће редовно и на време однешено, улице и тротоари без закрпа, а да неће редовно пуцати водоводне цеви и нестајати струја.
Све што су наводно напредно смислили и претумбали, урадили су да би узели још који динар од овог народа. Увели су паркинг сервис, али проблем паркирања нису решили; преместили су сточну пијацу и она више не ради; преместили су и вашар. Имамо еколошку котларницу, али ваздух и даље није здрав; имамо измењени Генерални план регулације, али немамо места где да паркирамо кола; цеви и даље пуцају, кишна и фекална канализација се излива, улице су преоптерећене, ничу нови стамбени блокови, а становника је све мање. Формирају се задруге и дају субвенције, а сељацима је све теже; имамо нове шопинг центре и тржне ланце, а све је скупље – закључују из ОО Двери у саопштењу.

Фотографија: МЕДИЈСКИ ТИМ ОО ДВЕРИ

Ставови политичких и друштвених групација на страници „Политика“ не изражавају мишљење или став НИП „Таковских новина“, већ искључиво политичких субјеката чија саопштења објављујемо

Поштовани читаоци, за наставак текста можете се претплатити и тако помоћи нашем даљем раду!

Претплати се