Саопштење ОО Двери преносимо у целости

У нашем саопштењу од пре око два месеца јавно смо указали на низ неправилности у раду ЈКП Горњи Милановац. Посебно смо указали на праксу неиздавања фискалних рачуна и већег обрачуна ПДВ-а за поједине услуге. Чудно је да на те наше примедбе ама баш нико није реаговао.
У Закону о порезу на додату вредност, члан 23, тачка 21, јасно стоји да се управљање гробљима и погребне услуге опорезују по посебној стопи од 10%. ЈКП Горњи Милановац, међутим, својим корисницима за закуп гробних места обрачунава ПДВ по стопи од 20%. Скренули смо им пажњу на то и још им показали да се за исту услугу у Београду ПДВ обрачунава по стопи од 10%.
Са правом смо очекивали да ће се тим поводом неко из ЈКП-а огласити, дати неко образложење, демантовати нас или, ако смо у праву, а јесмо очигледно, потврдити то и обећати промену у најскорије време. У том случају логично би било и обештећење грађана којима је ПДВ погрешно обрачунат.
Међутим, ништа. Мук. А ради се о озбиљној грешци која, практично, представља завлачење руке у џеп грађана. Озбиљно је мислимо и то што се за поменуту услугу не издају фискални рачуни. Колико је то озбиљно најбоље знају приватни предузетници у нашој општини.
Логично је било да се тим поводом најпре огласи први човек ЈКП-а, неки његов заменик или бар шеф рачуноводства. Чудно је што није било реаговања ни општинских функционера и њихових стручних служби. Они су ти који су поставили руководство ЈКП-а и имају обавезу да надгледају његов рад. Нису реаговале ни инспекцијске службе. Није реаговао, чак, ни општински Омбудсман чији је основни задатак да штити права грађана, која су у овом случају очигледно угрожена.
Ми смо саопштење објавили јавно у локалним медијима. Објавио га је и чачански Озонпресс. Како је могуће да га нико од горе поменутих није видео и није нашао за сходно да реагује на овај или онај начин. Шта то значи? Ћутање очигледно показује намеру да се и даље настави са истом праксом. Шта ако та пракса није добра? Институције су дужне да нам дају неопходна објашњења, а не да ћуте.

Фотографија: МЕДИЈСКИ ТИМ ОО ДВЕРИ

Да ли ово ћутање значи да морамо званичno да се обраћамо надлежним институцијама и да се за своја права боримо и по судовима. Зар ништа не може да се реши на један разуман начин? Грешке су увек могуће и уз добру вољу лако их је исправити, осим уколико су намерне. Власт и администрација морају да имају  свест о томе да су они ту да служе народу, а не народ њима.
На крају желимо да се осврнемо и на немили догађај у коме је експлодирало возило Јавног предузећа за изградњу општине. Тако нешто није забележено у скоријој историји Горњег Милановца. Поготову када се ради о возилима у државној својини. Питамо се, шта може да буде узрок томе, јер је очигледно да се не ради о случајности? Ко би и зашто могао да има нерашчишћене рачуне са једним локалним јавним предузећем? Тешко да би неко из разлога личне нетрпељивости насрнуо на имовину предузећа. Надамо се да ће истрага дати одговор на ова питања.
Иначе, тврдња да Јавно предузеће за изградњу неће претрпети штету јер су возила осигурана, није сасвим тачна. Сама чињеница да се то догодило узнемирила је све грађане наше општине, а запослене у Јавном предузећу за изградњу сигурно још и више. Нама остаје само да се надамо да се овакве ствари убудуће неће више дешавати у нашем граду.
МЕДИЈСКИ ТИМ ОО ДВЕРИ
Ставови политичких и друштвених групација на страници „Политика“ не изражавају мишљење или став НИП „Таковских новина“, већ искључиво политичких субјеката чија саопштења објављујемо

Поштовани читаоци, за наставак текста можете се претплатити и тако помоћи нашем даљем раду!

Претплати се