Неопходна хитна контрола рада ЈКП

– Више пута смо указивали на различите неправилности у раду ЈКП. Последње што смо открили је нешто што је превршило сваку меру и што је нормалном човеку тешко да разуме – кажу дверјани, на овонедељној конференцији за штампу

Представници Општинске организације Двери су у понедељак, на конференцији за новинаре, говорили о раду Јавног комуналног предузећа и управљању градским гробљем у Горњем Милановцу.
На одржаној конференцији, говорио је Ристо Бојовић, задужен за праћење рада локалног парламента и изборних процеса.

Ристо Бојовић

Фотографија: ОО Двери

О гробном месту
Излагањем о управљању градским гробљем Бојовић је навео да наши суграђани када измире обавезу према ЈКП за одржавање гробних места, не добијају доказ о извршеној уплати.
– Сваке године, након новогодишњих празника, наши суграђани добијају обавештење да је потребно да се плати десетогодишњи закуп за гробна места на градском горбљу, чији су корисници. Сигурни смо да већина то уредно и плати, јер желе да њихови преци мирно спавају на „оном свету”.
Међутим, када измире ту своју обавезу према ЈКП, уместо рачуна и фискалног рачуна, добију неки уговор из кога се не види да су они измирилисвоју обавезу и шта им је све наплаћено – каже Бојовић, из ОО Двери.
Као доказ за ове тврдње Бојовић, показује и да се ПДВ обрачунава по стопи од 20%, док се у Београду обрачунава по стопи од 10%.
– Један наш члан је инсистирао да му се изда рачун за исплаћени износ, како би имао потврду да је измирио своје обавезе по уговору. Служби рачуноводства је при томе показао и како изгледа рачун који добија из ЈКП „Погребне услуге” – Београд, када изврши уплату тамо. Захваљујући љубазности запослених у рачуноводству ЈКП, као и очигледним њиховим ванредним ангажовањем, добио је рачун.
Изненадио се, међутим, када је видео да му је ПДВ обрачунат по стопи од 20%. У Београду за исту услугу (одржавање и закуп гробних места) обрачунавају ПДВ по стопи од 10%! За одржавање гробља у Милановцу, које се плаћа уз рачун за воду, ПДВ се обрачунава исто по стопи од 10%. Зашто је овде за закуп 20%? Неко очигледно греши – каже Бојовић и показује поменуте уговоре и признанице као потврду онога о чему говори.
О признаницама
Коментаришући званичне податке са странице ЈКП, који се тичу продаје гробних места, Бојовић је истакао следеће:
– Према ономе што смо сазнали, гробна места се као таква не продају, али се продају АБ опсези (вероватно армирано-бетонски), како стоји у ценовнику на сајту ЈКП. Цена се креће у распону од 96.000 до 136.000 динара. Међутим, од корисника који су у релативно скорије време куповали те опсеге сазнали смо да се ни њима не дају никакви рачуни, већ само неке признанице одштампане на штампачу. Из њих се не види колики је и да ли је уопште плаћен ПДВ. Штавише, на признаницама и не стоји да су платили АБ опсег него закуп гробних места! Наплаћују једно, а на признаницама пише нешто друго! Па, где то има? Ради се о великим цифрама и потребно је знати где иду те паре – образлаже он.
Према његовим речима, угоститељ који не изда фискални рачун за најобичнију кафу, плаћа велику казну.
– Како је могуће да ЈКП за ове своје услуге не издаје фискалне рачуне? Да ли они то злоупотребљавају посебна стања и осећања у којима се налазе грађани када сахрањују неког свог блиског, што би било, признаћете, морбидно? – каже он.
Дверјани су, сагледавши лични и проблем грађана, дошли су до следећег закључка:
– Сматрамо да постоје сви услови да Пореска полиција Републике Србије под хитно изврши контролу рада ЈКП у Горњем Милановцу, да се грађанима обавезно издају рачуни и да се свима којима је погрешно обрачунат ПДВ врати новац – закључује Бојовић из ОО Двери.
О плаћању 10 година унапред
– Наш члан поставио је питање и зашто се закуп плаћа обавезно за 10 година унапред, односно, зашто то не може да се плаћа чешће и за краћи период, како је, иначе, у Београду? Одговор на то није добио. Да је то апсурдно није тешко схватити ако замислите да у пекари не можете да купите мање од 10 хлебова, или у продавници обуће мање од 10 пари ципела! Бесмислено – речено је на последњој одржаној конференцији за
новинаре.
Ставови политичких и друштвених групација на страници „Политика“ не изражавају мишљење или став НИП „Таковских новина“, већ искључиво политичких субјеката чија саопштења објављујемо

Поштовани читаоци, за наставак текста можете се претплатити и тако помоћи нашем даљем раду!

Претплати се