Лазић (ЈКП): Основни разлог јако лошег водоснабдевања је хидролошка ситуација

Данас је на предлог Општинског штаба за ванредне ситуације донета Одлука о проглашењу ванредне ситуације на територији општине Горњи Милановац због последица елементарне непогоде – недостатак воде за пиће. Како сазнајемо од директора ЈКП Г. Милановац Ивана Лазића, тренутно је водоснабдевање јако лоше, дотицаји из свих праваца су изузетно смањени, а разлог томе је хидролошка ситуација.

Како је данас на конференцији за новинаре истакао Лазић, због јако лоше ситуације са водоснабдевањем, у општини Г. Милановац је проглашена ванредна ситуација и по том основу, грађани су позвани на што рационалнију употребу и коришћење воде.

Основни правац водоснабдевања општине Г. Милановац је правац Рзава, одакле ми можемо максимално повући 120 л/с, а у овом тренутку са тог правца добијамо 67 литара. Свако јутро ЈП „Рзав“ обавештава своје кориснике (Г. Милановац, Пожега, Лучани, Ариље и Чачак) о количини воде која је у том дану намењена за дистрибуцију потрошачима. Оно што је битно напоменути, укупна количина на водозахвату фабрике воде Ариље, која је у том дану расположива, процентуално се дели на осниваче и у том проценту највећу количину воде добија Чачак, као град који је највише учествовао у формирању ЈП „Рзав“ и изградњи фабрике и постројења. Други правац водоснабдевања општине Г. Милановац је правац Бањани, са реке Дичине, фабрика за производњу воде у Бањанима, и њен капацитет је 120 л/с, а тренутно за град производи 25 литара. Количине воде које долазе са Рзава и Бањана за распоред за водоснабдевање зависе од расположивих колчина на водозахвату, а због неповољне хидролошке ситуације смањена је количина воде у водозахватима – каже Лазић и објашњава зашто су у претходном периоду само у нашој општини уведене рестрикције воде: – Град Чачак има озбиљну реку Мораву са које може да захвати довољну количну воде, преради је и даље дистрибуира, Ариље такође, а Г. Милановац оскудева са речним токовима.

Он је истакао и да општина Г. Милановац, односно ЈКП, има планове који се тичу даљег развоја водосистема.

Доста смо урадили и припремили и спремно чекамо изградњу „Сврачкова“. Комплетна документација за Резервоар „Поњавић 2“, који предвиђа 1.000 кубних метара капацитета, је урађена; у Срчанику се у овом тренутку мења 750 метара азбестног цевовода великог пречника; а у припреми је и Срчаник 2, са 1.000 метара кубних, како бисмо овакве ситуације избегли у наредном периоду, а спремно сачекали изградњу „Сврачкова“. Завршетком „Сврачкова“ општина Г. Милановац решава компелтно водоснабдевање, а ја очекујем да ће у периоду две до три године тај пројекат бити завршен – рекао је он и додао да се редовно ради и на на документу Стратегије развоја водоснабдевања.

Пуцање цеви и одступање од најављених искључења воде

Лазић је објаснио и зашто долази до пуцања цеви, истакавши да су два главна разлога због којих долазе до ове појаве.

Због лоше хидролошке ситуације, земља се суши, пуца и мења своје својство, одосно каквоћу и у тој промени има дилетацију у терену и на тај начин цеви пуцају (слегање земље, померање земље услед суше проузрокује честа пуцања). Други разлог зашто цеви пуцају јесте због ваздуха који се нађе у цевима услед рестрикција, искључења и укључења воде; дође до упуштања ваздуха унутар цеви који направи хаварију – каже он и објашњава зашто долази до измене најављених искључења воде: – Ми дан унапред медијима достављамо информацију где ће и у ком периоду бити обуставе водоснабдевања. Међутим, ми свако јутро до 8 сати од ЈП „Рзав“ добијемо информацију колико је за тај дан могуће да се испоручи воде Г. Милановцу и уколико то одступа од претходног дана, ми нисмо у могућности да испоштујемо оно што је најављено, него у ходу мењамо. Разлог зашто још нема воде кад треба да има је и тај што негде има приоблема на далеководима, са струјом, а пумпе не могу да раде без струје; а негде има проблема са поменутим пуцањем цеви.

Апел суграђанима

Директор ЈКП је напоменуо да је вода хемијски и бактериолошки исправна за пиће, а прокоментарисао је и рад ауто перионица на који грађани указују и због чега негодују.

Ја не знам који су резервоарски простори и да ли нека перионица има бунар, или свој резервоар. Они су нама корисници као што су корисници и друга правна лица. До сада је постојала Одлука да се у одређеном периоду забрани рад перионицама, тепих сервисима, и он је забрањен. Онда смо имали кишни период, имали смо довољне дотоке и онда је донета Одлука да могу обављати своју делатност – рекао је Лазић и аплеовао на суграђане: – Овом приликом замолио бих све грађане да разумеју проблем који ЈКП има у водоснабдевању и да однос према радницима водовода који долазе да завију вентиле, поправе цеви, довезу воду на цистерну, буде мало лепши јер трпе ужасан притисак. Такође, замолио бих да не долазе да нас бију, да нам не хаваришу приватна возила, јер питање водоснабдевања није питање воље, него је питање елементарне непогоде која нас је задесила. Ми онолико воде колико добијемо – проследимо даље.

Ванредна ситуација – које промене доноси?

Због смањеног дотока воде и дуготрајне суше, данас је у Г. Милановцу донета Одлука о проглашењу ванредне ситуације на територији целе општине, а начелник Општинског штаба за ванредне ситуације Милорад Димитријевић објаснио је на одржаној конференцији шта то заправо значи.

Ванредна ситуација која је претходно била на снази, а која је важила од 1. јула, односила се на део територије општине Г. Милановац (МЗ Теочин и Брезна) и очигледно да у претходних месец и по дана то није дало жељене резултате и поред свих предузетих мера које су из надлежности ЈКП, Штаба за ванредне ситуације, Општинске управе (о забрани ненаменског коришћења воде, апел за рационалну потрошњу воде, уведене рестрикције, ангажовање додатних снага из других система). Сада се указала реална потреба да се изврши анализа тренутног стања, што је Штаб данас и урадио, и донео одлуку да претходну Одлуку стави ван снаге и донесе нову Одлуку о проглашењу ванредне ситуације на територији целе општине. Шта то значи? Прво, битно је да знамо да све до сада предузете мере из надлежности ОУ, ЈКП и Штаба остају и даље на снази, а доношење ове Одлуке нам отвара врата за тражење и добијање помоћи од стране других субјеката са републичког нивоа. Конкретно, упутили смо захтев Моравичком управном округу, односно њиховом Штабу, да нам се на располагање стави још три цистерне из система Војске, како бисмо поед већ постојеће три које су у сталном погону месец и по дана, са ове три омогућили да на више локација једновремено више људи добије пијаћу воду у што краћем времену – рекао је Димитријевић.

Т. Петровић

Поштовани читаоци, за наставак текста можете се претплатити и тако помоћи нашем даљем раду!

Претплати се