Пре више од пола века, тачније 20. фебруара 1961. године, на киосцима Горњег Милановца појавио се први број „Таковских новина“. Власник и издавач био је Општински одбор ССРН Горњи Милановац, а одговорни уредници, Живорад Бата Кнежевић и Радмило Лале Мандић, су на првој насловници пожелели Титу и Јованки срећан пут у далеке афричке земље.

Од тог времена, као што је добро познато, много се тога променило, па и власничка структура новине. Са намером да сачувају свој посао, али и одрже једини писани медиј у граду, чланови редакције 12. јула 2007. године купују „Таковске новине“, које данас имају статус активног привредног друштва и називају се Новинско-издавачко предузеће „Таковске новине“ ДОО.

Сваког четврка, са киоска замирише око 3.000 свеже штампаних примерака „Таковских новина“, а толико буде и читалаца који радо одвајају „Мокрањца“ за свој примерак. Недељник бележи актуелне догађаје из политичког, друштвеног, привредног, културног и спортског живота становника општине Горњи Милановац. Сваке недеље, на страницама „Таковских“ можете читати о дешавањима и збивањима, али и људима и догађајима из прошлости рудничко-таковског краја. И шире, што би се рекло.

„Таковске новине“ се читају и изван милановачке општине. Знатан број верних претплатника из Србије који живе изван њених граница, већ годинама добијају свој примерак недељника из родног краја.

Новинско издавачко предузеће „Таковске новине” ДОО / Директор: Мирослав Мишковић / Главни уредник: Небојша Савић /Редакција: Звонко Јевремовић, Симо Марић (технички уредник и фоторепортер), Ивана Ђурђевић, Тамара Раковић (заменик главног уредника), Милица Зарић